Recepten

Groentekoekjes

  • 60 gram bloem
  • 3 eieren
  • 150 gram gerapte pastinaak
  • 150 gram wortelen
  • 500 gram zoete aardappels
  • 50 gram geraspte parmezaan
  • 2 eetlepels gehakte peterseliezout,
  • peperolie voor het bakken
  • 200 gram zachte kaas ( b.v. Ricotta, geitenkaas, roomkaas of Mon Chou)

Bereiding
Doe de bloem in een kom, voeg de eieren toe en klop het glad
Voeg de pastinaak, wortel, zoete aardappel parmezaan, peterselie, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar
Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag op half hoog vuur
Doe olie in de pan en vorm kleine platte koekjes, door een kleine hoeveelheid deeg plat te drukken in de pan
Bak de koekjes 2 tot 3 minuten aan elke kant tot ze bruin zijn
Doe de zachte kaas tussen twee koekjes


Rammenassalade

  • 2 rammenassen
  • azijn
  • olijfolie
  • zout,
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels crème fraïche
  • 2 schep suikercitroensap

Bereiding
Knollen schoonmaken, dun schillen en grof raspen
In een schaal doen
Flinke scheut azijn erover en wat olie
Wat zout en peper toevoegen en 2 eetlepels crème fraïche
Alles goed mengen
Eventueel nog wat suiker, zout en citroensap toevoegen
Ongeveer 30 minuten laten intrekken

 

Geglaceerde Zoete aardappelen

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels sinasappelsap
  • 50 gram boter
  • zout

Bereiding

Borstel de aardappelen schoon
Kook de aardappels;s in een pan met ruim water in circa 10 minuten beetgaar
Giet ze af en pel ze
Snij ze in schijven van circa 1 cm dik en schik ze overlappend in een beboterde ovenschaal
Verhit het sinaasappelsap met de suiker tot die opgelost is
Voeg de boter tot aan het sinappelsap en blijf verwarmen tot de boter is gesmolten
Druppel de warme siroop over de aardappels
Bak het geheel gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 oC


Spek- of Pronkebonen

  • 500 gram spek- of pronkbonen.
  • 1 gesnipperd ui.
  • 15 gram boter of margarine1 rode paprika.
  • 3 tomaten
  • zout,
  • peper,
  • oregano
  • 100 gram gerapte kaas.

Bereiding:
Bonen schoonmaken en in kleine stukjes snijden
Ui pellen en snipperen
Paprika doorsnijden en ontdoen van de zaden en zaadlijsten en in stukken snijden
De tomaten in heet water en dan ontvellen
De ui in wat boter fruiten
De bonen en paprika bij de ui voegen
Na 10 minuten de ontvelde en in stukken gesneden tomaat , zout, peper en oregano toevoegen.
Schep alles even om en laat alles gaar worden in ongeveer 25 minuten.
Leg de gerapte kaas op de groente en laat dit smelten of plaats de schotel onder de hete gril van de oven tot er een lichtbruin korstje ontstaat.


Appelflappen
  • 4 bladen bladerdeeg uit de vriezer
  • 2 appels
  • rozijnen
  • suiker en kaneel
De appels in stukjes snijden en in een kom doen met wat rozijnen, suiker en kaneel. Even voorgaren in de magnetron (2 min. op de hoogste stand) en dan afgieten. De bladerdeeg laten ontdooien en daar het mengsel van appels en rozijnen in het midden leggen. De bladerdeeg tot enveloppen vouwen en met natte vingers de randen dichtdrukken. Even met een kwast de bovenkant vochtig maken en een beetje suiker erover strooien.De envelopjes ongeveer 15 min. in een voor verwarmde oven van 170 graden afbakken.
Even een beetje laten afkoelen en smullen maar.

Mosterdsoep
Voor 1,5 liter mosterdsoep heb je nodig:
1 blokje runderbouillon
150 gram gerookte spekjes (evt. uitgebakken) of ham
4 eetlepels mosterd
1 pakje keukenroom (culinaire room) voor warme gerechten
1 pakje soepbinder
voor variatie kun je er nog wat ui of prei door doen.

Maak van het bouillonblokje 1,5 liter bouillon, voeg daar de spekjes/ham, mosterd en soepbinder aan toe en laat het ongeveer een half uur doorkoken. Voeg daarna de fijn gesneden prei en keukenroom toe; NIET meer laten koken. Na ongeveer een kwartier is de soep klaar.
Het lekkerst vind ik de soep wanneer het een dag van te voren al klaar gemaakt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen